Προγράμματα

Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία (Phasing)

H επίδραση του ΑΙ στο επιχειρείν

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να υπήρχε εδώ και χρόνια στις ζωές μας όμως έχει εισέλθει με καταλυτικό τρόπο με την «απελευθέρωση» του Chat GPT της OpenAI στο πλατύ κοινό.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), ειδικά η γενετική ή παραγωγική νοημοσύνη (generative AI), προσφέρει τεράστια οφέλη για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Ενώ η παραδοσιακή AI επικεντρώνεται στην ανάλυση δεδομένων και τις προβλέψεις, η παραγωγική AI κάνει ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας νέα δεδομένα, όπως κείμενα, εικόνες, βίντεο και ακόμα και λογισμικό, βασισμένα σε αυτά με τα οποία έχει εκπαιδευτεί.

Για τις επιχειρήσεις, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, καθώς μπορούν να αυτοματοποιήσουν πολύπλοκες διαδικασίες, να βελτιώσουν τις δημιουργικές διαδικασίες και να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις στους πελάτες τους. Ανεξαρτήτως μεγέθους, είτε πρόκειται για μεγάλες πολυεθνικές είτε για μικρές επιχειρήσεις, η χρήση της generative AI επιτρέπει τη μείωση κόστους και χρόνου, ενώ διευκολύνει την παραγωγή περιεχομένου, διαφημίσεων και προτάσεων για πελάτες, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

Η ευκολία με την οποία οι χρήστες, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την AI για να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, αλλάζει δραστικά το τοπίο. Οι βιομηχανίες και οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία σε διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης, σε καινοτόμα προϊόντα και σε συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, βελτιώνοντας την εμπειρία των χρηστών και την αποδοτικότητα των εσωτερικών τους λειτουργιών.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτερα στις ανάγκες της αγοράς, καθώς η AI προσφέρει τη δυνατότητα ανάλυσης μεγάλων όγκων δεδομένων και δημιουργίας προβλέψεων με μεγαλύτερη ακρίβεια, επιτρέποντας πιο στρατηγικές αποφάσεις.

 

Γιατί τώρα;

Η άνοδος της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΤΝ) αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν είναι τυχαία. Προηγήθηκαν πολλαπλά κύματα ψηφιοποίησης του αναλογικού κόσμου και, φυσικά, η πανδημία, που ανέδειξε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως εργαλείο επιβίωσης για επιχειρήσεις και βιομηχανίες κάθε μεγέθους. Μετά από τεράστιες επενδύσεις σε πόρους και ενέργεια, οι τεχνολογίες που υποστηρίζουν την ΠΤΝ αναπτύχθηκαν ραγδαία.

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις που συνέβαλαν ήταν τα smartphones, τα οποία σε συνδυασμό με τα social media παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, στα οποία εκπαιδεύτηκαν τα συστήματα της ΠΤΝ. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε να βελτιωθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων μέσω του cloud και της κατανεμημένης υπολογιστικής (distributed computing). Αυτό έκανε δυνατή τη δημιουργία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), επιτρέποντας σε επιχειρήσεις και χρήστες να αλληλεπιδρούν εύκολα με την ΠΤΝ.

 

There is no business like AI business

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη συνδέθηκε άμεσα με τον επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας οφέλη ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης. Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, η ΠΤΝ μπορεί να προσθέσει από 2,6 έως 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία ετησίως, ενώ αναμένεται να αυξήσει την επίδραση της AI στην παγκόσμια οικονομία κατά 15% έως 40%. Το 75% της αξίας αυτής θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς: δραστηριότητες πελατών, marketing και πωλήσεις, σχεδιασμός λογισμικού, και έρευνα & ανάπτυξη. Οι πρώτοι τομείς που θα επωφεληθούν θα είναι η τραπεζική, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και οι βιοεπιστήμες.

Ακόμα και στην Ελλάδα, η επίδραση της ΠΤΝ στην οικονομία είναι σημαντική. Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΠΕ και της Deloitte, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί από 5,5% έως 9,8% μέχρι το 2030, ανάλογα με το σενάριο, προσθέτοντας δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. Σημαντικό είναι ότι η επίδραση της ΠΤΝ θα αφορά ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο μέχρι την παροχή υπηρεσιών.

Τα οφέλη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η ΠΤΝ προσφέρει τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσουν διαδικασίες, να αναπτύξουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους με τρόπους που ήταν προηγουμένως προνόμιο των μεγαλύτερων εταιρειών. Η ΠΤΝ καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε προηγμένα εργαλεία και ανάλυση δεδομένων, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Related Articles

Back to top button