ΓΕΜΗ: Τι συμβαίνει με τους ισολογισμούς – Ποιες μεγάλες εταιρείες παίρνουν «πορτοκαλί κάρτα» – Γιατί χιλιάδες εταιρείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς αναστολής καταχωρήσεων στο ΓΕΜΗ
Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η… πορτοκαλί περίοδος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Και όχι δεν πρόκειται για κάποια καλλιτεχνική τάση που προέκυψε ξαφνικά στο δημόσιο/ηλεκτρονικό βιβλίο. Απλά πολλές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) δίπλα στην επωνυμία τους έχουν πλέον την ένδειξη «Σε Αναστολή Καταχώρησης» εντός πορτοκαλί πλαισίου.
ΓΕΜΗ: Έρχονται υψηλά πρόστιμα για μη δημοσίευση ισολογισμών
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής καταχωρήσεων είναι η μη εμπρόθεσμη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2022 (σ.σ. κάποιες και για τη χρήση του 2021), παρότι τελειώνει και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Κάποιες άλλες έχουν «ξεχάσει» να πιστοποιήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο ή να προβούν σε δημοσίευση ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης, όπως επίσης έχουν νομική υποχρέωση.
Το αποτέλεσμα είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως π.χ. προμηθευτές, εργαζόμενοι, τράπεζες, δημόσια διοίκηση, τοπικές κοινωνίες, εταίροι μειοψηφίας, ανταγωνιστές, οικονομικοί αναλυτές κ.ά., να μένουν χωρίς ενημέρωση όσον αφορά τις βασικές υποχρεώσεις εμπορικής διαφάνειας από πλευράς επιχειρήσεων.
Υπολογίζεται ότι 40.000 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των νομικών μορφών δεν τηρούν τις ελάχιστες υποχρεώσεις που έχουν ως προς την εταιρική διαφάνεια, καθυστερώντας να δημοσιεύσουν στο ΓΕΜΗ πράξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαντικές, τόσο για τη σύννομη λειτουργία τους, όσο και για την προστασία των τρίτων.
Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει θεραπεία αυτής της στρέβλωσης, όσες εταιρείες με… ασθενή μνήμη εντοπίζονται από το σύστημα, που σημειωτέο σε καμιά περίπτωση δεν είναι όλες, τίθενται αυτόματα σε αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, βάσει του νόμου 4919 του 2022.
Πορτοκαλί κάρτα
Όσες εταιρείες έχουν πάρει «πορτοκαλί κάρτα» δεν δύνανται να υποβάλλουν οποιαδήποτε νέα αίτηση καταχώρισης πράξης ή στοιχείου είτε στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΓΕΜΗ είτε στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ, έως την ολοκλήρωση της καταχώρησης των πράξεων που εκκρεμούν.
Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο ΓΕΜΗ διαπιστώνεται πως ακόμη και μεγάλες εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, βρίσκονται σε αναστολή καταχωρήσεων αυτή τη στιγμή.
Ποιοι είναι οι λόγοι της αναστολής καταχώρισης;
Οι λόγοι για τους οποίους το εγγεγραμμένο στο ΓΕΜΗ νομικό πρόσωπο τίθεται σε αναστολή καταχώρησης είναι οι εξής:
α) η μη εμπρόθεσμη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών του καταστάσεων στο ΓΕΜΗ,
β) η έλλειψη νόμιμης διοίκησης ή εκκαθαριστών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι (6) μήνες,
γ) η παράλειψη δημοσίευσης ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός (1) έτους από τη θέση της εταιρείας σε κατάσταση λύσης-εκκαθάρισης,
δ) η αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ,
ε) η παράλειψη πιστοποίησης καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου (για ΑΕ) ή του εταιρικού κεφαλαίου (για ΙΚΕ) εντός των προθεσμιών που ορίζονται στις ειδικότερες διατάξεις.
Πρόστιμα
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 του νόμου 4919/2022 για όσους «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους προβλέπεται η επιβολή προστίμων από 100 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και τον εταιρικό τύπο ή την κατηγορία μεγέθους που ανήκει η εταιρική οντότητα.