Golden Visa: Οι αλλαγές που ισχύουν από 1η Σεπτεμβρίου
Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να τα πουλήσουν μέσω του προγράμματος Golden Visa. Από την 1η Σεπτεμβρίου, τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες στο πλαίσιο των στεγαστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.
Ενώ παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου, το οποίο επιτρέπει σε ξένους υπηκόους να αποκτήσουν τη Golden Visa, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα από ιδιοκτήτες και κατασκευαστές που επιδιώκουν να συνάψουν συμφωνίες. Επικεντρώνονται κυρίως σε ακίνητα παλαιότερης κατασκευής, ημιτελείς οικοδομές, παλαιές μονοκατοικίες, καθώς και μεγαλύτερα ακίνητα που αποσύρονται από την ενοικίαση λόγω παλαιότητας.
Το πρόγραμμα Golden Visa γίνεται ακριβότερο, καθώς το όριο για την απόκτηση ακινήτου σε αρκετές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων τουριστικών νησιών αυξήθηκε στα 800.000 ευρώ, καθιστώντας την αγορά ακινήτου λιγότερο προσιτή.
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι συναλλαγές κινήθηκαν σε δύο κύρια μέτωπα:
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας κάτω των 250.000 ευρώ προσπάθησαν να αυξήσουν την τιμή πώλησης μέσω μεσιτικών γραφείων, προσελκύοντας ενδιαφερόμενους αγοραστές από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι αγοραστές, συνήθως ελεύθεροι επαγγελματίες που ζουν στην Ελλάδα ή έχουν ήδη εξασφαλίσει άδεια διαμονής μέσω του προγράμματος, αναζητούν ακίνητα προς μεταπώληση σε τρίτους που επιθυμούν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα».
- Οι ιδιοκτήτες των ημιτελών ακίνητών ή ακινήτων που χρήζουν ανακαίνισης, αναζητούν κατασκευαστικές εταιρείες για την ολοκλήρωση των έργων, με σκοπό την πώλησή τους μέσω του προγράμματος Golden Visa. Αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο περίπλοκη και δαπανηρή, καθώς πέρα από την αγορά, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα έξοδα όπως εργασίες ολοκλήρωσης, προμήθειες μεσιτών (που φτάνουν μέχρι και το 20% για την Κίνα), ΦΠΑ και άλλους φόρους.
Ενδεικτικά, το πρόγραμμα Golden Visa αναμένεται να επιτύχει φέτος νέο ρεκόρ, με τις επενδύσεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το 2023, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό ανήλθαν στα 2,54 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,3 δισ. ευρώ το 2022. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έφτασαν τις 8.516, ενώ οι εγκρίσεις του προγράμματος ανήλθαν σε 1.802.